Arkitektur

Hållbart och vackert

Koppar och kopparlegeringar i design och arkitektur. Byggnader klädda med koppar kan man njuta av genom årtionden och århundraden.

Kopparplåt är lätt att bearbeta och foga samman, vacker att titta på och utomordentligt hållbar. Den är mycket motståndskraftig mot påverkan från luft och fukt. Kopparlegeringar, sådana som brons och mässing (koppar legerad med zink) används också inom arkitekturen. Produkterna tillverkas i en mängd olika färger med olika ytor. Det, i kombination med koppars sällsynt goda egenskaper, gör att materialet föredras av arkitekter och designers över hela världen.

Historiskt perspektiv

Koppar har använts inom arkitekturen i tusentals år. Många, mycket gamla ting vittnar om att  koppars popularitet stått sig genom åren. Bronsdörrarna till katedralen i Aachen är från 800-talet. De två dörrarna till dopkapellet i katedralen i Florens slutfördes av Ghiberti 1423.

Modern arkitektur

Trots att det inte är något modernt påfund med tak- och fasadbeklädnad i koppar, upplevs i dag någon form av renässans. De unika egenskaperna gör att dagens arkitekter är intresserade av materialet, som är lätt att forma, även när det gäller komplicerade detaljer. Dessutom är livslängden lång, härdigheten mot korrosion stor och sett ur miljösynpunkt står den för hållbar utveckling, är återvinningsbar och fullföljer på det viset en sedan länge etablerad tradition.
Den patina som utvecklas visar hur en byggnad påverkas av väder och vind. Den ursprungliga kopparfärgen övergår långsamt i varma bruna toner innan den slutligen får sin karaktäristiskt gröna färg. Arkitektonisk design kan nu utföras med ett antal olika ytval, och önskad färg kan fås redan vi leverans. Koppars patina förknippas ofta med estetik och kvalitet. Några av världens främsta arkitekter använder koppar för dess kombination av suveräna tekniska och estetiska egenskaper. Science center NEMO i Amsterdam, ritat av Renzo Piano, är klätt med grönpatinerad koppar. Det kopparklädda Vasamuseet i Stockholm  ritades av Marianne Dahlbäck och Göran Månsson. De vann den arkitekttävling som utlysts,  i konkurrens med 384 andra personer. Vasa är för övrigt världens enda 1600-talsfartyg som finns kvar i bevarat skick.

Interiör design

Koppar och kopparlegeringar används också vid tillverkning av föremål för interiörer och för dekorativ utsmyckning. Handtag, dörrknoppar och låscylindrar är metallföremål som hittas över hela världen idag. Koppar och mässing används mer och mer av interiördesigners, sådana som Andrea Ponsi (The Copper House 1998), när det handlar om att skapa originella nutida inventarier.

copperconcept.org

Den röda metallens roll i den moderna arkitekturen är i högsta grad aktuell genom Copper concept. Webbplatsen presenterar tak, fasader och annan ytbeklädnad i koppar och kopparlegeringar på ett antal intressanta och vackra byggnader. Du kan besöka platsen, inspireras, se koppars potential och beundra det sätt på vilket arkitekter använt materialen.