Den danska Maersk Tower vinnare i Europas ledande arkitekturtävling

Den magnifika skyskrapan Maersk Tower vinnare i Europas ledande arkitekturtävling

Till vinnare av European Copper in Architecture Awards 18-tävlingen valdes enhälligt forskningscentret för hälso- och läkarvetenskap Maersk Tower i Köpenhamn. Dessutom fick två infrastrukturprojekt – Lahtis Resecentrum samt Bosrucktunneln i Österrike hedersomnämnanden. Allmänheten röstade fram vattenforskningscentrets paviljong Hydropolis i Wrocław, Polen som sin favorit.

Bild: Maersk Tower, Adam Mørk

Tävlingen ordnades i år för 18:e gången och totalt 35 olika arbeten eller objekt anmäldes som tävlingsbidrag. Den internationella domarpanelen bestod av fyra arkitekter som även själva deltagit i tävlingen under tidigare år: Ebbe Waehrens – BBP ARKITEKTER; Danmark, Maxime Enrico – LAN; Frankrike, Ville Hara – Avanto Architects; Finland och Craig Casci, GRID Architects; England. Domarpanelens bedömningar fokuserade på arkitektonisk planering, att byggnaden passar in i dess miljö, utnyttjandet av koppar och dess behandlingsmetod. Vinnarna utsågs bland 35 bidrag utgående från bilder, ritningar och arkitekternas beskrivningar. Domarna valde först ut åtta arbeten till finalen som sedan granskades närmare. Dessutom kunde de som registrerat sig på Copperconcept.org rösta på sina favoriter bland de åtta finalisterna.

Vinnare: Maersk Tower, Köpenhamn

Juryn utsåg Maersk Tower till den bästa arkitektoniska helheten med följande motivering: “Byggnaden är ett representativt landmärke för Köpenhamns stadssilhuett och ett betydande byggnadskomplex i alla avseenden. Som koncept bjuder den på en fräsch och öppet interaktiv förklaring av byggnadens typologi, som möjliggör tvärvetenskapligt arbete mellan olika våningar och avdelningar. Objektet passar väl in i stadsmiljön och med dess mjukt rundade former framstår det som lätt, elegant och sympatiskt i sin miljö. Dessutom syns byggnadens höga kvalitet i exceptionella detaljer – innovation och energieffektivitet representeras av utnyttjandet av fasadens rörliga kopparfenor, som reagerar när solljuset träffar dem och elaborerar byggnaden.” Maersk Tower har ritats av C.F Møller Architects.

Maersk Tower 01 ©Adam MørkBild: Maersk Tower, Adam Mørk

Hedersomnämnande: Resecentrum, Lahtis

Den ena av de två offentliga inrättningarna som erhöll ett hedersomnämnande är Lahtis Reseenrum som ritats av JKMM Architects. Enligt juryn har man i objektets strukturer skickligt och omfattande integrerat koppar och inkluderar mycket varierande element till gagn för det dagliga bruket av kollektivtrafik.

Matkakeskus Lahti_Huisman_Mika Bild: Resecentrum, Mika Huisman

Hedersomnämnande: Bosruck Tunnel, Bosruck

Den andra prisade allmänna inrättningen är Bosrucktunnels infart i Bosruck i Österrike. De spektakulära infartsramperna har planerats av Riepl Riepl Architekten. Domarpanelen bedömde arbetet som ett fint exempel på utnyttjandet av kopparlegering i en utmanande miljö. Infarten till tunneln bjuder på en dramatisk vågrät känsla, som bildas när den avsmalnande mynningen närmar sig. Den ger upphov till en imponerande och fartfylld upplevelse när man kör in i tunneln.

Bild: Bosruck Tunnel, Otto Hainzel

Publikfavoriten Hydropolis, Wroclaw

Allmänheten röstade fram polska vattenforskningscentret Hydropolis ingångsbyggnad som sin kopparfavorit. På väggarna i ingångsbyggnaden av koppar rör sig makalösa vattenstatyer. Kopparfasaderna med hål efterliknar med hjälp av vattentemat hålkort i en dator. Byggnaden hyllar den nya generationen inom vattenhantering i Wroclaw som härstammar från 1800-talet.

Hydropolis ©Michal LagodaBild: Hydropolis, Michal Lagoda

European Copper in Architecture Awards är en internationell arkitekturtävling som ordnas vartannat år för byggnader vars uppförande på något sätt involverat utnyttjandet av materialet koppar eller kopparlegeringar i till exempel paneler, tak eller i form av annat arkitektoniskt element. De prisbelönta, samt alla andra objekt som gått vidare till finalen tas med i en internationell reklambroschyr om tävlingen. Läs mer om tävlingen och bläddra bland tävlingsbidragen här > Copperconcept.org